CHŁODNICE
Zastosowanie przepływowej chłodnicy ziarna do pracy z suszarniami porcjowymi pozwala na użycie dwuetapowej metody suszenia która daje poważne oszcżę dności energii oraz zwiększa wydajności suszarni porcjowej.
Gorące ziarno wyładowywane jest z suszarni do chłodnicy przy wilgotności ok. 17% (w przypadku kukurydzy) i jest w niej sezonowane do około 5 godzin. W tym czasie następuje wyrównanie wilgotności pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną, obsuszoną częś cią każdego ziarna. Następnie ziarno jest schładzane i dosuszane o ok. 3% wilgotności. Proces ten pozwala na wyłądowanie każdej porcji ziarna znacznie wcześniej niż przy chłodzeniu w suszarni – nawet przy wilgotności 17% i późniejszym powolnym dosuszaniu ziarna podczas chłodzenia.
Zastosowanie chłodnicy zwiększa wydajność suszarni porcjowej o ok. 40% oraz daje oszczędność energii o ok. 15%. Sterowanie procesem chłodzenia zostało uproszczone dzięki zastosowaniu dotykowego panelu sterującego, czujników temperatury powietrza i ziarna oraz falownika wentylatora. Sterownik dobiera automatycznie optymalną ilość powietrza chłodzącego do aktualnych warunków.
MODEL | CH-2 | CH-4 |
---|---|---|
przepustowość | 16,5 t/h | 16,5 t/h |
moc zainstalowanych urządzeń elektrycznych | 14,3 kW | 17,8 kW |
pojemność całkowita | 48 m3 (ok. 36 t) | 90 m3 (ok. 67 t) |